Vårarbeid i bigården – del 1

Vårarbeid i bigården – del 1

Foto: Dag Lauvland

 

Selv i disse koronatider går naturen sin gang (skrevet 13. mars 2020)

– og birøkterens vinterpause er over.

DET ER VÅR I BIGÅRDEN

I høst ga jeg alle bifolkene mine en sukkerlake som biene trakk ned i kubene. Der ble den bienes nistepakke gjennom vinteren.

Når våren kommer er det alltid spennende å se om biene har klart seg godt gjennom vinteren. Hvis birøkteren ikke har gjort jobben sin godt nok, om biene av ulike grunner ikke klarte å trekke ned nok sukkerlake eller om vinterværet har skapt store utfordringer, kan man oppleve å miste bifolk.

Når mars kommer, pleier jeg alltid å gi biene mine en ekstra matpakke gjennom den siste kneika før våren kommer på alvor, og biene kan hente maten sin ute igjen.

Matpakken har de fått i dag i form av en fordeig, Apifonda, som jeg legger over et hull på en plate, også kalt bitømmerbrett. Her kan biene krype opp og hente maten.

Fordeigen gjør nå at de ikke bare har nok å spise, men den stimulerer også dronningen til å begynne å legge egg slik at kuben blir sterk når sommeren kommer.

Når denne jobben er gjort blir jeg alltid rolig i sjela. Da vet jeg at biene har overlevd vinteren, og at de mest sannsynlig går en ny sommersesong i møte med nok styrke til å lage masse honning?

Jobben er gjort, og jeg kan hvile på mine laurbær i noen uker før neste våroppgave i bigården.

Related Posts

To bee or not to bee

To bee or not to bee

Foto: Dag Lauvland Hvor kommer min interesse for bier fra? Da jeg vokste opp tilbrakte jeg alle mine sommerferier på småbruket til farmor og farfar utenfor Sarpsborg. Farmor kom opprinnelig fra Kristiansand og farfar kom fra Drammen. Farmor var utdannet sykepleier, men som andre kvinner […]

Vårarbeid i bigården – del 3

Vårarbeid i bigården – del 3

May – it May be sunny and warm, it May be snowy and cold April og mai er spennende tider i bigården. Noen ganger for spennende. Den ene dagen kan sola lure oss til å tro at det er midt på sommeren, mens neste dag […]1 thought on “Vårarbeid i bigården – del 1”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *