Nyhet!
Sommeren 2023 var foreløpig siste sesong for vår gårdskafè. I tre år har vi brukt store deler av sommerhalvåret til å invitere besøkende til gårdskafè, gårdsbutikk og til å bli kjent med dyr og folk på gården. Det har vært utrolig morsomt og hyggelig! Men også altoppslukende.
I 2024 har vi derfor tenkt å ta en pause. Vi vil bruke mer av tiden vår på gårdsdriften:-)
Likevel vil vi satse på 3-4 åpne dager slik at alle våre gjester får noen muligheter til gjensyn med Solveig og alle de andre dyrene. Da blir det i en litt annen form enn det har vært tidligere. Kanskje ikke med så mange kaker og så mye is. MEN – med pizza! Fjorårets erfaring med å servere pizza har gitt mersmak. Det har vært såå gøy å eksperimentere med ordentlig Napolitansk pizza. Det vil vi gjøre mer av.
Vi kommer også til å bygge en Vippsebu. Et lite bygg ved veien der vi kan selge våre produkter til forbipasserende. Vi håper det vil bli populært.
Her kan du lese historien bak gårdsbutikken og gårdskaféen vår ble til:
EN LANDHANDEL BLIR TIL
En oktoberkveld i 2020 hadde vi utlevering av lammekjøtt til kundene våre. Vi bød på kaffe og boller, og de fleste hadde tid til å sette seg ned for en prat. Lokalene vi tok i mot kundene i våre var det ikke noe galt med. Absolutt ikke. Et praktisk rom med sluk i gulvet, baderomsplater på veggene og lysrør i taket. Praktisk ja, men hyggelig? Nja, det kunne bli det hvis vi slukket alle lys og tente stearinlysene i stedet.
En ide begynte å spire i hodet mitt. Hva hvis vi gjorde om det tilsluttende rommet, det vi hadde en sofa i når vi trengte en hvil, til en gårdsbutikk? Jeg har alltid mange idèer når det kommer til innredning. Og plutselig stod det klart for meg hvordan rommet kunne bli. Grønt perlestaffpanel i tak og på brystpanel. Og en tapet. William Morris var det soleklare valget. Hans mange mønstre passer perfekt på en gård fra 1800-tallet. Valget falt på Golden lily.
Etter å ha gått med idèen i hodet en stund, luftet jeg den for Eivind. Og for Marianne, min kusine og nabo. Marianne var med! På sekundet. Eivind var kanskje noe mer nølende. Men et hyggelig sted å selge varene våre syntes han var en god idè. Dermed var det bare å sette i gang.
Marianne var veldig engasjert i prosjektet. Kanskje har hun hatt en hemmelig småpikedrøm om å bli butikkdame? Endelig var sjansen her 😀
Så var det bare å sette i gang. Vi fikk hjelp av snekkere til å sette opp panel i taket og på veggene. Resten var opp til oss, og selv om rommet ikke er så stort, tok det tid. Vi malte all panel med linoljemaling. Her på bruket sverger vi til de tradisjonelle, miljøvennlige og vakre malingstypene komposisjonsmaling og linoljemaling.
Komposisjonsmaling bruker vi til uhøvla utvendige vegger.
Linoljemalingen til høvla panel både ute og inne. Og på detaljer som hyller og møbler. Linoljemaling trenger både lys og oksygen for å tørke. Den er nydelig å jobbe med, men bruker tid på å tørke. Ett døgn mellom hvert strøk måtte vi i hvert fall beregne.
Våren 2021 stod butikken klar. Under arbeidet hadde også idèen om en gårdskafè dukket opp. Hva om vi kunne lage en samlingsplass der naboer, hyttefolk og besøkende kunne ta en kopp kaffe og et kakestykke for så å slå av en prat? Vi bestemte oss for å prøve.
Korona gjorde det hele litt vanskelig. Vi turte ikke å annonsere så veldig, i frykt for at for mange skulle komme på en gang. Men vi ønsket jo heller ikke for få. Ikke en lett balansekunst:-)
Sommeren kom og både kafè og butikk ble ganske så populære. Vi gjorde det slik at Marianne stod i butikken. I kafèen var det både venner, gjester og wwoofere ( frivillige som ønsker å lære mer om økologisk jordbruk) som hjalp til, mens jeg brukte tiden på å vise rundt. Spesielt var det hyggelig å ta med seg barna rundt for å hilse på alle dyrene våre.
Design og kreativitet
Min kreative stemor, Tea, tok på seg å male plakater, etiketter og logo. Det ble etter hvert mange fargerike og fantasifulle bilder på veggene våre.
Vellykket prøvetid
Første sesong gikk over all forventing. Butikk og kafè ble godt besøkt, og vi stengte etter sommeren med en tro på at dette var liv laga.
I løpet av vinteren grunnet vi mer og mer på hva vi skulle fylle hyllene i butikken med. Egne produkter fra gården var en selvfølge, men vi trengte mer. Å fylle lokalet med bruk og kast var ikke et alternativ. Mer og mer tenkte vi at det er mat vi bør satse på. Kanskje vri konseptet over til å bli en liten landhandel? En slik butikk som en kunne finne i hver krik og krok i landet vårt før i tiden. Et sted som hadde det meste av basisvarer. En plass å treffe naboene og slå av en prat. “Hva skjer hos dere? Alt godt?”
Dermed kontaktet vi en grossist som forhandler økologiske matvarer, og tok inn et utvalg langtidholdbare basisvarer:-)
Så nå er vi en liten landhandel. Har du glemt tannbørsten din hjemme, ja da kan du komme til Småbruket i skjærgården:-) Mel og sukker, olje og gjær. Og mye annen mat. Økologiske blomster og grønnsaksfro fra Solhatt.no har vi også, og en del til hagen.
Åpningstider:
Vi har ikke faste åpningstider, men når det gjelder butikken er det bare å stikke innom. Jeg er som regel i nærheten, og er jeg ikke å se er det kan du ringe meg på tlf. 924 59 439. Kommer du langveis fra er det nok lurt å ringe på forhånd, for til og med denne bonden kan ta seg en liten bytur en sjelden gang:-)
Kafèen har vi vanligvis åpen en gang i uken. Denne dagen annonseres på Facebooksiden: Småbruket i skjærgården og på Instagram @smaabrukeren noen dager før åpningsdagen. Grunnen til at vi ikke har faste tider er at vi først og fremst er bønder. Vi kan ikke jobbe i kafè hvis været tilsier at høyet må inn i hui og hast:-)