Vindusrestaurering – vi tar jobben!

Vindusrestaurering – vi tar jobben!
Var alt bedre før? Nei, det er klart det ikke var. Men kvaliteten på materialer og arbeid var ofte mye bedre før.
Ta for eksempel vinduer i hus fra første halvdel av 1900 tallet og bakover.
Bygget av kjerneved av tettvokst furu. Altså den innerste delen av treet. Full av harpiks. Den er på et vis impregnert fra innsiden, noe som gir god holdbarhet mot vær og vind.
Etter 100 år i tjeneste kan vinduet fra denne tiden lett ta på seg 100 nye år etter en god overhaling.
Hvor lenge varer vinduer bygget i dag, tror du? Jo, 20-30 år! Og her hjelper ingen overhaling. Nymotens vinduer lar seg ikke restaurere, men må byttes ut.
Jeg tenker med grøss og gru på da jeg bodde i et femtitallshus i Sarpsborg. Vinduene var av svært god kvalitet, men de var ikke koblet. De hadde varevinduer. Altså et innervindu som måtte åpnes innover hvis en ville ha luft. Innervinduene gjorde at vinduene hadde god isoleringsevne.
Om sommeren hektet jeg dem av og satt dem i kjelleren. Det var fort gjort.
Likevel byttet jeg ut disse vinduene.
Jeg tenkte, som mange ville gjort, at det var for upraktisk å ikke kunne åpne hele vinduet på en gang.
I dag tenker jeg helt annerledes.
Fordelene ved et originalt kvalitetsvindu er så mange at noen ulemper bør tåles.
Kvaliteten av treverket er uslåelig.
De er så godt som alltid vakrere enn de nye. De var spesielt tegnet for huset og er derfor en av de viktigste detaljene på bygningen. De er av kulturhistorisk verdi. Og de vitner om godt håndverk.
Det er ikke alltid billigere å restaurere et gammelt vindu istedenfor å kjøpe et nytt. Hvis man setter bort oppdraget. Men økonomi og varighet henger sammen. Når det gamle vinduet kan holde i flere hundre år, mens det nye bukker under etter kun noen tiår, ja da blir det definitivt billigere å vedlikeholde.
Og ikke bare det. Ved å ta vare på det originale vinduet blir det ikke brukt energi på å produsere et nytt. Linoljemalingen og linoljekittet er også naturprodukter, og gjør ingen skade i naturen. Så her har vi også miljøargumentet på plass.
Vi har nå begynt å ta på oss oppdrag med å restaurere vinduer😊🎉 Det er skikkelig gøy!
Over og under ser du eksempler på et vindu og en dør  vi har gitt nytt liv. Døra fant vi på søpla, og vinduet var det ingen som hadde tro på lenger. Men treverket var godt, og nå gir det lys inn i fjøset vårt 😊
I innlegget “Vi restaurer dine gamle vinduer” kan du lese om hva vi gjør når vi restaurerer, cirka hvor lang tid det tar og hvilken pris vi tar.
Denne døra fant vi på søpla. Oppgitt og forkastet. Men håndverket var solid, og materialene likeså. Etter restaurering ser den slik ut, og er nå en solgul velkomst inn i melkekjøkkenet i fjøset på gården vår.
Denne vakre døra fant vi på søpla. Oppgitt og forkastet. Men håndverket var solid, og materialene likeså. Etter restaurering ser den slik ut, og er nå en solgul velkomst inn i melkekjøkkenet i fjøset på gården vår.


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *