Sirianne Maeder, heter jeg. Av yrke er jeg lærer og har i mange år arbeidet både i ungdomsskole, videregående skole og i voksenopplæringen.
Selv om jeg nesten alltid har bodd i by, har jeg hatt behov for å bruke jorda til å dyrke og ha dyr. Til og med på studentbyen i Bergen på nittitallet hadde jeg høner og haner bak et av rekkehusene på området.
Forandring i livet
I 2013 skjedde det noe som forandret livet mitt. Jeg traff nemlig han som er mannen min i dag, Eivind.
Intetanende kom jeg på besøk til min kusine og hennes mann for å hjelpe dem med sauesanking på deres nykjøpte gård. Lite visste jeg at deres nærmeste nabo var både snill, kjekk – OG singel! Gård hadde han også. Eller, småbruk er vel riktigere å si.

Etter det har det gått slag i slag. I 2015 sa jeg opp jobben i Sarpsborg, solgte huset og pakket bilen full med bier, hunder, katt og et par ungdommer for så å sette kursen mot Sørlandet.
Eivind og jeg flyttet sammen, giftet oss, bygget ny låve, restaurerte gårdshuset, skaffet geiter, flere bier og flere høner. I tillegg til de rundt 20 villsausøyene Eivind hadde fra før. Og mye mye mer.
Skrive blogg
Blogg har jeg aldri skrevet før, og hittil er jeg ei kløne.
Grunnen til at jeg har gått til dette skrittet er at jeg brenner for noe som jeg gjerne vil dele med andre. Jeg brenner for JORDA. Kjærligheten til jorda har jeg alltid hatt, men den har blitt sterkere og sterkere etter at jeg har fått erfare hvor mye den kan gi oss når vi steller godt med den.
Dette engasjementet har jeg lyst å dele med andre. I dagens samfunn ser jeg med glede tendenser til at mennesker har en trang til å føle seg nærmere naturen, og kanskje i større grad være med å skape, i stedet for bare å forbruke. Kanskje ved å dyrke litt i hagene sine. Kanskje til og med ha noen høner som kan forsyne husholdningen med egg. Det er mye man kan få til i en vanlig byhage. Kanskje kan jeg gi noen noen tips 🙂
Sørlandets småbruk
Småbruk på Sørlandet har ikke store jorder å skryte av. Her finnes det noen små enger og jorder mellom fjellknatter og myrer. Få store åkre med plass til mange beitedyr eller store monokulturer av raps eller korn.
Våre forfedre har samvittghetsfullt slått hvert minste gresstrå for å berge dyra om vinteren. Og flyttet ku og sau mellom holmer og fastland for å utnytte beitet.
Tungvint var det for folket, men skånsomt for jorda.
Dagens produksjon på småbruket vårt
Vårt prosjekt har i større og større grad blitt å utnytte gårdens potensiale til fulle. Våre inspirasjonskilder er de som var her før oss, som måtte være nøysomme og bruke det som brukes kunne av jord, beiter og hav.
I dag dyrker vi det meste vi trenger av grønnsaker i to kjøkkenhager.
Vi er selvforsynt med alt vi trenger av kjøtt.
Biene forsyner oss og mange andre med det vi trenger av honning.
Hønene gir oss både egg og kjøtt.
I tillegg er Eivind en ivrig jeger, og siden vi bor rett ved fjorden har vi også nok fisk.
Jeg har en drøm
Selv om mine drømmer stadig går i oppfyllelse bare ved å leve her på gården, har jeg enda et ønske for fremtiden. Jeg vil ha ku. Så lenge vi ikke har ku må vi stadig til butikken for å kjøpe meieriprodukter. Det vil jeg forandre.
Problemet er bare at det er nettopp på Sørlandet småbruket vårt er – uten store beiter. Og kuer eter mye. Derfor har Eivind vært skeptisk til mitt ønske. I tillegg er han redd for jobben det er med melking.
Vel, jeg har ikke gitt opp – og jeg tror han er på glid..;-)
Veien videre
Når jeg har funnet ut mer om hvordan denne bloggen fungerer, håper jeg å kunne interessere, og kanskje inspirere, noen med å skrive om livet her på gården. Jeg ser for meg en del om de ulike dyrene, mye om hvordan man kan lykkes med kjøkkenhagen, drivhus, bier, mat fra jord til bord og miljøvennlig restaurering. Det kan til og med være at jeg skriver noe om eksteriør og interiørvalg som hører hjemme i hus fra 1800-tallet:-)
Jeg blir glad hvis du vil følge med:-)
Ønsker du kontakt?
Har du spørsmål om gården, ønsker å besøke meg eller lurer på mine produkter som jeg selger? Du er velkommen til å sende meg en epost eller ringe meg på 924 59 439.
Så kjekt å lese om bloggen din ?
Så hyggelig at du synes det! Og har skrevet min første kommentar 🙂 Tusen takk!
Så koselig å følge med. Lykke til med blogg!
Herlig. Tusen takk 😀
Tusen takk for at du følger:-)
Tusen takk!
HEI! Høres ut som et kjempefint prosjekt! Vil gjerne følge deg på veien videre. Og kanskje besøke gården deres en gang…
Med vennlig hilsen
Hans Ove Galtung, Bergen
Tusen takk. Så hyggelig 🙂
Så fin blogg Sirianne
Og du skriver så levende, akkurat som jeg sitter på stolen på kjøkkenet ditt og nyter en kopp kaffe med deg?. Gleder meg til fortsettelsen ?
Så koselig, Solfrid! Tusen takk! Da forsetter jeg med friskt mot 🙂
Vakker og inspirernde blogg!
Så hyggelig! Tusen takk!
Kva med geiter? 🙂 så fine og så fins det jo “no fence” no for tida for å holde dei i sjakk. Som alternativ til ku tenker eg på. Uansett – lykke til! Kjekt å lese
Hei! Geiter er veldig fine, og vi har faktisk tre kashmirgeiter, som går sammen med naboens to geiter av typen Kystgeit. De går på Nofence, noe som fungerer veldig godt:-) Det går absolutt an å melke geiter også, men våre jobber mest som landskapspleiere. Vi synes også det er veldig hyggelig å ha et mangfold av dyr, som nyttegjør seg av beitene vi har på ulik måte.
Veldig hyggelig at du følger med:-)
Arti å lese en blogg, som viser en oppfyllelse av noe jeg tror mange drømmer om. Tenker det er en enda sterkere drivkraft for dette i disse Corona-tider. Lykke til videre.
Takk for hyggelig tilbakemelding! Jeg håper det er noen som synes det kan være meningsfullt og gøy å følge med.