Vårarbeid i bigården – del 2

Vårarbeid i bigården – del 2

Rense bunnbrett

I slutten av mars er det på tide å skifte eller vaske bunnbrettene som bikubene står på.

Etter en lang vinter er brettene oppsamlingssted for døde bier og voksrester – og annet som ikke biene har lyst å ha der. Bier skal ha god luktesans, så det er sikkert godt for dem å få det rent og pent etter en lang vinter.

Når jeg renser bunnbrettene har jeg med meg et rent et fra lageret mitt. Jeg setter det ved siden av kuben for så å flytte kuben, uten det gamle bunnbrettet, over på det nye og rene. Det gamle brettet skraper jeg rent over en pappeske. Denne skal jeg senere brenne. Grunnen er at det kan finnes smittestoffer i avfallet som ikke må spres.

Når brettet er skrapt og rengjort kan jeg bruke det til den neste kuben, der jeg gjentar operasjonen. Nå som jeg har så få kuber tar jeg med meg brettene inn og vasker dem med grønnsåpe før jeg setter dem til tørk i vårsola. Da skal de fleste bakterier og smittestoffer være en saga blott. En slik prosess blir nok for omstendelig hvis man har mange kuber, og å ha dobbelt sett med bunnbrett når man driver stort er nok ikke vanlig.

Det rene bunnbrettet ved siden av kuben som skal få nytt brett.

 

Da var den jobben gjort. I tiden fremover er det mye å følge med på. April kan være en lunefull måned med sommer den ene dagen og vinter den andre – birøkteren må følge med 🙂

 

 


Related Posts

To bee or not to bee

To bee or not to bee

Foto: Dag Lauvland Hvor kommer min interesse for bier fra? Da jeg vokste opp tilbrakte jeg alle mine sommerferier på småbruket til farmor og farfar utenfor Sarpsborg. Farmor kom opprinnelig fra Kristiansand og farfar kom fra Drammen. Farmor var utdannet sykepleier, men som andre kvinner […]

Vårarbeid i bigården – del 1

Vårarbeid i bigården – del 1

Foto: Dag Lauvland   Selv i disse koronatider går naturen sin gang (skrevet 13. mars 2020) – og birøkterens vinterpause er over. DET ER VÅR I BIGÅRDEN I høst ga jeg alle bifolkene mine en sukkerlake som biene trakk ned i kubene. Der ble den […]Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *