ELTEFRIE RUGRUNDSTYKKER KLARE TIL FROKOST

ELTEFRIE RUGRUNDSTYKKER KLARE TIL FROKOST

Har du lyst på deilige og helt ferske rundstykker til helgefrokosten? Da har jeg en superoppskrift jeg gjerne deler med deg:-)

Disse rundstykkene kom til i sommer da vi fikk gjester, men oppdaget at vi ikke hadde noe brød til frokost. Da fant jeg en oppskrift på Trines matblogg som jeg slang sammen om kvelden.  Resultatet ble tatt i mot med stor begeistring av sommergjestene neste morgen.

Etter det har rundstykkene, med noen endringer, blitt en slager i familien og blir bakt minst fire ganger i uka. Grunnen til at jeg kan bake så ofte er at prosessen er veldig lite arbeidskrevende. Bare et par minutter på å røre sammen ingrediensene på kvelden, for så å bake ut og steke neste morgen. Alle setter pris på duften av nybakt til frokost 🙂

For å gjøre arbeidet enda lettere har jeg laget en kasse med ingrediensene. Den tar jeg bare inn og ut av spiskammeret når jeg skal bake.

 

INGREDIENSER

3 dl kaldt vann

1/2 ts tørrgjær

1 ts honning/sukker

1,5 ts salt

190 gram siktet rugmel

50 gram sammalt rugmel grovmalt

150 gram siktet hvetemel

solsikkekjerner eller andre kjerner til garnityr

 

 

SLIK GJØR DU

 

Sette deig:

Hell vannet i bakebollen. Rørt ut gjær og honningen/sukkeret ut i vannet. Tilsett så melet og rør det godt ut. Dette tar bare et minutt. Deigen skal være som en litt for faste havregrøt, klissete men ikke rennende. Juster eventuelt med litt mer vann eller mel.

La deigen stå under lokk eller plast i romtemperatur over natten, 10-14 timer.

 

Morgenen etter – ferdig hevet.

Før du baker ut:

Rett før du begynner å bake ut setter du på ovnen på 300 grader over og undervarme. La bakebrettet, uten bakepapir, stå i ovnen mens den varmes opp slik at det er veldig varmt når du skal legge rundstykkene på.

Bake ut:

Når deigen har hevet er den ganske klissete, så du trenger en del mel når du jobber med den. Da er det bare å fordele melet over området du skal bake på. Bruk en slikkepott til å skrape deigen ut av bollen, og hell den så over den melete bakebenken. Dra deigen ut til en lang leiv. Jeg bruker en bakeskrape som hjelp.

Nå bruker du skrapen til å brette deigen slik at den blir dobbel. Klapp den litt til med mel på hendene og bruk en skrape eller liknende til å jevne den til her og der:-) La deigen så ligge på bakebordet/benken mens du venter på at ovnen skal bli varm nok / ca. 20 minutter.

Deigen ferdig brettet – klar for siste heving mens ovnen blir varm.

Steke:

Når ovnen har oppnådd riktig temperatur deler du deigen i så mange deler som du ønsker, alt etter hvilken størrelse du vil ha på rundstykkene. Rundt ti kan være passe. Så pensler du rundstykkene med vann og strør på solsikker eller annen ønsket garnityr. Jeg liker også litt flaksalt på våre rundstykker.

Ta så bakebrettet ut av ovnen. Vær forsiktig! Det er varmt! Jeg setter brettet på et gryteunderlag ved siden av deigen.

Så er det bare å legge på et bakepapir og flytte rundstykkene over på brettet.

Skru ovnen ned til 250 grader, sett rundstykkene inn i midten og la steke i 13-15 minutter.

TIPS

Det er også godt med hakkede nøtter i deigen – valnøtter er min favoritt. Da grovhakker jeg dem med kniv, og blander inn i deigen sammen med melet. Du kan også variere melsorter og grovhetsgraden i rundstykkene. Husk bare at jo grovere deigen er, jo tyngre er det for den å heve, og bakverket kan bli mer kompakt. Men det er bare å prøve seg frem.

Når  barna mine er hjemme setter jeg dobbelt deig, for det er ingen som nøyer seg med bare et rundstykke..

Et rundstykke med ost og hjemmelaget bringebærsyltetøy smaker godt med en kopp te.


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *