JORDEKKE – SUPERTEKNIKK I HAGEN!

JORDEKKE – SUPERTEKNIKK I HAGEN!

Jeg har sagt det før, men sier det igjen,  JORDEKKE er virkelig en mirakelkur for hagen! Innimellom tenker jeg på hva jeg gjorde før jeg oppdaget denne enkle, men fantastiske metoden. Den gangen jeg trodde alt hageavfall måtte komposteres i spesielle beholdere før det kunne brukes. Nå bruker jeg alt direkte. Jeg husker også naboer som pakket gressklipp i svarte søppelsekker og dro til søpla for å kvitte seg med “problemet”. Det er godt løsninger kan videreutvikles for både den ene og den andre 😉

 

Hvorfor er det så bra med jordekke?

Jo, det skal jeg fortelle deg 🙂

  • Ingen jord liker å ligge naken. Da gjør den alt for å dekke seg til, og sender opp vekster  vi ofte ikke vil ha i hagene våre
  • Jordekke hindrer ugress i å vokse fordi det  ikke kommer lys ned på jorda
  • Det gjødsler jorda
  • Ved nedbryting er det med på å skape mer jord – mikroorganismene i jorda elsker det
  • Det holder på fuktigheten i jorda

Ved tørkesomrer er det en veldig god hjelp for å hindre for mye fordunsting når jeg vanner. Da passer jeg ofte på å vanne før jeg legger på et nytt lag med jordekke, slik at dette hjelper til å holde på fuktigheten jeg har tilført jorda.

Gressklipp – jeg sparer på hvert strå

Hver uke klipper jeg gresset med vår elektriske gressklipper. Selv om jeg forstår fordelene med robotklippere, kommer ingen av dem inn i min hage;-)

På gressklipperen er det en oppsamler der alt gressklippet havner mens jeg klipper plenen.

Elektrisk gressklipper med oppsamler

Det tar litt tid for meg å frisere plenen vår, for hver gang oppsamleren er full skal gressklippet få en plass i hagen eller kjøkkenhagen. Jeg fyller gresset rundt rosene, rundt staudene, rundt potetrisene, kålplantene, rotsellerien og alt annet. denne tiden sparer jeg inn på luking og vanning.

Ikke for tykt lag

Når jeg legger gressklippet rundt plantene legger jeg det i et ikke alt for tykt lag. Kanskje ca. fem cm tykt. I ferskt gress kan det gå varme, og det er ikke så godt for skjøre stilker og stammer. Derfor prøver jeg å være litt forsiktig, og heller fylle på ofte enn veldig mye på en gang. Jeg har aldri opplevd problem ved det, ei heller når jeg har vært litt uforsiktig.

Ugress – jeg sparer på det også

Når jeg luker, ser jeg også på ugresset som en ressurs og legger det rundt bærbusker og andre planter i hagen. Først pleier jeg å legge det til tørk på en stein eller liknende, før jeg legger det rundt de heldige buskene. Det gjør jeg for å tørke ut rota, slik at ikke ugresset kan fortsette å vokse.

 

 

Gressklipp rundt potetene – fungerer også som “hypping”

Min oppfordring  til dere som ikke har prøvd – DO IT!Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *