Bokashiens vidunderlige verden. Del 2 – hvordan gjør du det?

Bokashiens vidunderlige verden.  Del 2 – hvordan gjør du det?

På mitt kjøkken har jeg gjort det på denne måten:

På kjøkkenbenken står det en plastikkbolle med lokk. Hver gang jeg har noe matavfall som skal komposteres, heller jeg det oppi bollen og setter så på lokket. Dette gjør jeg til bollen er full.

Grunnen til at jeg ikke kaster matavfallet direkte i bokashibøtta, er at miljøet i bøtta skal være så oksygenfattig som mulig. Derfor tømmer jeg bollen med matavfall oppi bøtta bare en gang om dagen.

Bolle med matavfall fra kjøkkenet
Bolle med matavfall fra kjøkkenet.

Når bollen er full, er det på tide å tømme innholdet i bokashibøtta. Hvis bøtta er tom begynner jeg med å strø et par spiseskjeer med bokashistrø i bunnen av bøtta – før jeg heller innholdet i bollen over. Deretter presser jeg matavfallet ned med en svart “presse” som følger med når man kjøper bokashibøttene. Når dette er gjort, strør jeg igjen noen spiseskjeer med bokashistrø over avfallet. Så er det på med lokket igjen,  og bøtta skal ikke åpnes igjen før tidligst neste dag

I tiden som går mens bøtta fylles, skal den stå i romtemperatur.

 

Bokashibøtte med matavfall, strø og presse.

 

 

 

Når jeg til slutt har fylt opp bøtta, setter jeg denne til gjæring i to uker. Også  dette i romtemperatur. I mellomtiden fyller jeg neste bøtte med matavfall.

Hva gjør du når bøtta er ferdig gjæret? 

Det er mange måter å håndtere komposten når den er ferdiggjæret. Dette kan du lese mer om på Bokashi.no.

Her forteller jeg om noen metoder jeg bruker.

Ulik metode for de ulike årstidene

Ettersom komposteringen påvirkes av temperatur er det forskjellig måte å kompostere på alt ettersom årstid.

Om sommeren

Metode 1: Jordfabrikk

I kjøkkenhagen har jeg en “jordfabrikk“. Den er laget av to pallekarmer oppå hverandre. Jeg begynte med å legge papp og aviser på gresset der pallerkarmen skulle stå. Jeg la til en kant på ca. 10-20 cm utenfor karmen, slik at ikke gresset skulle snike seg inn utenfra.

Deretter plasserte jeg to pallekarmer opp hverandre og fylte bunnen med litt organisk avfall. Litt løv og gress, om jeg husker riktig. Oppå dette laget fylte jeg på med ca. 20 cm med jord. Dette var jord av dårlig kvalitet, men det gjør ingenting. Så var det bare å sette i gang å fylle på med bokashi etter hvert som bøttene var ferdiggjæret. Hos oss tar det ganske lang tid, for vi har ikke så veldig mye kjøkkenavfall. Det er bare det dyrene ikke vil ha som går i vår kjøkkenkompost.

Når jeg heller bøtta med bokashi nedi jordfabrikken blander jeg innholdet godt med jord, og strør deretter et lag med jord oppå. Ca 20 cm tykt. Så er det bare å vente på miraklet. Er temperaturen over 15 grader går dette på rundt 4 uker. Og komposten er omgjort til herlig og næringsrik jord!

Jeg fortsetter å fylle på i jordfabrikken, og etter hvert bruker jeg den omdannete kompostjorden til å dekke ny bokashikompost med.

Metode 2: Grave bokashikomposten rett ned i bed eller pallekarmer

Enda mer lettvint er det å grave bokashien rett ned der du skal dyrke. Noen ganger lager jeg en renne midt i pallekarmen, fyller denne nesten opp med bokashikompost, blander litt med jord og heller på et godt lag med jord oppå. Så planter jeg plantene mine på hver side av denne renna. Etter hvert som bokashien blir omgjort til jord og plantenes røtter har utviklet seg, kan de nyttiggjøre seg av næringen fra bokashien.

Om høsten – bokashi i drivhuset

Om høsten kan man fortsette med jordfabrikken, men omgjøringen til jord vil ta lenger tid pga. lavere og lavere temperatur. Det jeg gjør er å grave bøttenes innhold direkte ned i jorda i drivhuset.

I drivhuset har vi et bed muret opp med murstein. I dette bedet dyrker vi våre tomater. Når tomatplantene ikke lenger klarer å produsere tomater pga. manglende lys og varme, tar jeg bort de gamle plantene. Nå har jorda gjort sitt for å skape utallige flotte og gode tomater gjennom sesongen, og skal nå få en velfortjent god dose med ny næring. Og denne næringen er i forma av bokashikompost.

Fra september og frem til jul er det her jeg graver ned bokashien. I drivhuset går omgjøringen til jord fort pga. at hvert minste solgløtt fører til god temperatur inne i huset. Når våren kommer, og jeg på ny skal plante ut planter i drivhuset, er jorda spekket med godsaker.

Om vinteren – latmannsmetoden

Så kommer vinteren. Hva gjør jeg da? Jordan kan være frossen, og det blir vanskelig å grave ned komposten. Vel, det finnes mange måter å løse dette på, men jeg har kommet frem til en latmannsmetode som krever svært lite av meg.

Det jeg gjør er nemlig å plassere en stor plastboks med lokk et sted utenfor huset der den ikke er til sjenanse. Etter hvert som bokashibøttene våre blir fulle, og er gjæret ferdig, heller vi innholdet i denne boksen. Noe vi gjør helt til den er full, og vi må finne enda en boks. Når våren så kommer har vi menger av fantastisk kompost som vi nå kan grave ned der vi vil ha den. Da føler jeg meg rik 🙂

Plastboks med lokk fylles med gjæret bokashi og venter på vår. Her ser du at det er ganske mye væske i bunnen av boksen. Helst skulle jeg ha lagt et lag med kull i bunnen, som kunne ha trukket opp fukten fra bokashien. Denne kullen kan være med i bed til våren og virke som langtidsvirkende jordforbedring. Ser ikke så lekkert ut, men det er det:-) 


Related Posts

Om oss på bruket og om driften på gården.

Om oss på bruket og om driften på gården.

Jeg som skriver om livet på dette småbruket heter Sirianne Maeder. Av yrke er jeg lærer og har i mange år arbeidet både i ungdomsskole, videregående skole og i voksenopplæringen. I dag jobber jeg fullt her på gården vår. Selv om jeg nesten alltid har […]

PROSJEKT KJØKKENHAGE – DYRKING UTEN GRAVING OG LUKING(nesten)

PROSJEKT KJØKKENHAGE – DYRKING UTEN GRAVING OG LUKING(nesten)

  Våren 2017 bestemte jeg meg for at det var på tide å planlegge starten på en kjøkkenhage på gården. Eivind heiet på meg og hjalp meg, men dette var mitt prosjekt og opp til meg å gjennomføre. Å dyrke uten graving og luking – […]Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *