Høsting av hvitløk

Høsting av hvitløk

Denne uken var det tid for den store hvitløkhøstingen. Og i år var den virkelig stor! Større enn planlagt. Grunnen er at en av mine gode naboer er veldig ivrig på netthandel av frø og løk. Og satt i fjor høst igjen med en uoverkommelig mengde settehvitløk. Jeg tok i mot overskuddet til tross for at jeg egentlig ikke trengte dem. Slik er det når man ikke klarer å se mat, eller det som kan bli mat, gå til spille 😀

 

Når er det på tide å høste hvitløken? Flere måter og tider.

Vel, høstetidspunktet kan variere med sort og hvordan sesongen har vært. Faktisk kan man høste på forskjellig måte til forskjellige tider.

Om våren, når hvitløkens grønne og hule stilker vokser oppover, kan man stjele en og annen stilk og bruke finsnittet på brødskiva eller i salaten.

Før hvitløken danner fedd, og bare er en rund løk under jorda, smaker den mildere enn den vil gjøre senere i sesongen. Og har du mye hvitløk kan du gjerne høste hvitløk til dagens middag på dette stadiet.

Hovedhøstingen av hvitløk skjer når løken har dannet fedd, men før skallet rundt alle feddene har sprukket opp. Du kan se på stilkene at de begynner å blir gule og brune, og at flere til slutt legger seg ned. Da er det som regel på tide å høste. Hvis du er i tvil er det bare å dra opp en for å se hvor langt den har kommet. Tidspunktet for høstingen er ofte fra midten av juli og til midten av august. Men kan altså variere.

Hvordan høste hvitløk, og hvordan tørke den?

Først og fremst skal jo løken opp av jorda. Da lirkes den forsiktig opp ved at du drar nederst på stilken.

Helst bør det være en varm og fin dag, og helst bør dagene i vente også være tørre. Dette fordi løken skal tørke for at den skal få lang holdbarhet.

Jeg pleier å spre hvitløken utover en stor stein eller på fjell. Der skal den ligge å tørke så lenge været tillater. Helst en til to uker. Hvis det blir regn knyter jeg løken i små knipper og henger et luftig sted inne.

Når jeg kjenner at hvitløken virker tørr på skallet og i stilken, pusser jeg den ved å ta av røttene og alt løst skall.

Hvis jeg har dyrket hvitløk av softnecktypen, den med myk stilk, kan jeg flette en hvitløksflette. Har jeg hvitløk hard med stilk, så kalt hardneck, kutter jeg stilken ca. fem cm. over løken og oppbevarer den i en kurv eller liknende.

Hvordan oppbevarer du hvitløken?

Når hvitløken er ferdig tørket, pusset og flettet bør den få en plass i huset som er tørr og har romtemperatur. Ikke i kjøleskap. På denne måten kan du har hvitløk helt til neste vår.

Hvert år er det en del av hvitløkene som har sprukket opp i skallet. De bruker jeg først, for de har dårligere lagringsevne enn hvitløken som har et helt skall rundt feddene sine.

Skallet til løken til høyre har sprukket opp og feddene vises. Løken til venstre har fint og helt skall, og dermed bedre lagringsevne.

 

Har du ikke hvitløk å høste i sommer – sats på neste år!

Hvis ikke du har hvitløk å høste i år, kan du kanskje planlegge for neste år? Da er det bare å bestille settehvitløk som du kan sette i jorda når oktober-november kommer. Rart, synes mange, men det er altså på den tiden det er best å sette hvitløk.

Akkurat som med poteter er det best å kjøpe sertifiserte setteløk slik at du vet de er fri for sykdommer. Det er også lurt å kjøpe sorter som egner seg for det norske klimaet. Jeg bestiller som regel mine fra Solhatt.no

Dyrke hvitløk

Når du har skaffet settehvitløk finner du en god plass der den kan få lov å vokse. Hvitløken liker veldrenert jord. Hvis den er for fuktig eller våt vil hvitløksfeddene stå i fare for å råtne før de spirer.

Du kan gjerne forberede et bed allerede i august/september ved å grave ned kompost, gjødsel og eller gressklipp og annet organisk materiale. Dette vil gi jorda en grunngjødsling, samtidig som det gir jorda god struktur.

Når oktober nærmer seg november er det på tide å få hvitløksfeddene i bakken. Da deler du løken i fedd og setter dem ned i jorda med den spisse enden opp og den butte ned. Cirka 5-7  cm fra hverandre og cirka 15 cm mellom radene. Så dekker du feddene med jord og legger gjerne et jordekke (f.eks. gressklipp, løv eller halm) over jorda. Ikke så tykt at ikke hvitløksspirene kan trenge igjennom, men nok til å beskytte hvitløken i jorda noe.

Når våren kommer kan du begynne å gjødsle mellom hvitløksradene. Jeg bruker som regel gressklipp.

 

Å dyrke hvitløk er gøy og enkelt. Du får lett en stor avling, og  siden den er så god å lagre kan du nyte smaken av egendyrket løk resten av året. 

 


Related Posts

Om oss på bruket og om driften på gården.

Om oss på bruket og om driften på gården.

Jeg som skriver om livet på dette småbruket heter Sirianne Maeder. Av yrke er jeg lærer og har i mange år arbeidet både i ungdomsskole, videregående skole og i voksenopplæringen. I dag jobber jeg fullt her på gården vår. Selv om jeg nesten alltid har […]



Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *