Ønsk deg en dugnad i bursdagsgave!

Ønsk deg en dugnad i bursdagsgave!

Har du snart bursdag, men trenger i grunnen ingen ting? Eller kanskje du synes forbruket er stort nok, og ikke ønsker å fylle huset med enda flere produkter du egentlig ikke trenger? Da er kanskje dugnadsbursdag også en god ide for deg 🙂

Femti år og fabulous?

Her etter dugnad, og iført gave fra Olivia som insisterte på at dugnad ikke var nok. Hun hadde sannsynligvis et sterkt ønske om å piffe opp sin småbrukermamma, som til vanlig går beskjedent kledd i arbeidstøy.

I helgen rundet jeg 50 år! Tro det den som kan! Jeg gjør det ikke 😉

Likevel måtte jeg på et eller annet vis forholde meg til realitetene, og gjøre noe hyggelig ut av merkedagen. Barna mine ville jeg naturligvis ha på plass, og ellers så mange fra familien som vi kunne få rom til rundt bordene våre.

Dugnad som bursdagsgave

Men hva skulle jeg ønske meg? Mange spurte, og jeg tenkte nøye over spørsmålene. På et småbruk er det nok av praktiske saker man kan ha lyst på, og trenger. De koster penger, og kan være kjekt å få i gave. Men noe som er enda bedre er å få hjelp til å gjøre arbeidsoppgaver som stadig blir skjøvet til side fordi det er så mye annet som må gjøres.

Her på gården har arbeidet med gjerdet rundt kjøkkenhagen stått på stedet hvil i snart tre år. “Skjelettet” stod på plass, men “pinnene” som skulle utgjøre hoveddelen av gjerdet, har glimret med sitt fravær. Vi har rett og slett hatt for mye å gjøre i hverdagen for at arbeidet med gjerdet har blitt prioritert.

 

 

 

 

 

 

 

 

Hm, kunne jeg ønske meg en gjerdedugnad av familien min i fødselsdagsgave?

Det ville ikke være første gang det skjedde i familien vår. Begge kusinene mine, den ene som nabo og den andre i Valle i Setesdal, bor på småbruk, og opplever som meg et stort behov for arbeidskraft.

Marianne og Dag startet det hele med dugnad i Dag sin femtiårsdag da småbruket deres var helt nykjøpt. Da ble bursdagen brukt til å rydde beiter, male og snekre. Jeg kom kjørende med mine barn fra Sarpsborg for å være med på dugnaden og feiringen, og de andre i familien kom fra andre steder i Norge og Sverige. Vi fikk gjort mye, samtidig som vi hadde det sosialt og hyggelig.

Kirsti og mannen, Mattis, fulgte opp noen år senere med gjerding som bursdagsgave til Mattis sekstårsdag. Da strømmet familien nok en gang til fra fra rundt i Norge og Sverige for å være med på dugnaden.

Og i år var det altså min tur. Jeg synes ideen om å hjelpe hverandre på denne måten er super, og at det å jobbe sammen skaper  samhold og felles erfaringer som er gode å ta med seg videre. Og kanskje kan ideen være noe for andre også? Man må jo ikke ha en gård for å trenge arbeidskraft.

Planlegging

For at dagen skal bli hyggelig, morsom og effektiv, kan det være lurt med litt planlegging.

Jentene mine, Amanda, Frida og Olivia, var hjemme på sommerferie. Vel, Frida er min nærmeste nabo, så hun bare er her 🙂 Sammen med min bror og hans barn, som også var her på ferie, hadde vi en liten rådslagning over hvordan dugnaden med påfølgende middag skulle foregå.

Dagen skulle inneholde både arbeid og festmåltid.

Vi fant ut at det kunne være lurt med arbeidsgrupper. Vi trengte en

 • kjøkkengruppe som skulle gjøre alt fra å plukke blomster til bordet, sette opp bord og benker og dekke på – og koke krabber til kveldens måltid
 • forfriskningsgruppe som skulle holde motivasjonen og moralen oppe ved å servere god drikke og snacks
 • skoggruppe som hentet materialer til gjerdet
 • skrugruppe som skulle skru opp alle pinnene på gjerdet
 • altmuliggruppe der gruppemedlemmene kunne gjøre annet forefallende arbeid jubilanten kom på der og da. I følge Eivind er jeg god på å peke å fordele oppgaver 😉 Derfor var det viktig å ha en gruppe som kunne brukes til litt av alt.

Alle kunne i løpet av dagen bytte fritt mellom gruppene slik at de fikk litt variasjon og spenning 🙂

 

Dagen var kommet – og vi setter i gang

Min nevø, Johan, og datter, Olivia, hadde det travelt på kjøkkenet før dugnaden skulle starte klokka 11.

Forfriskningsstasjonen ble satt opp med stoler og bord. Drikke i termobag, boller og musikk.

Da var alt klart for dugnadsfolket. Vi startet med en informasjonsdel med inndeling av grupper og fordeling av arbeidsoppgaver. De fleste ble sendt til skogs for å kunne samle nok pinner for at skrugruppa kunne komme i gang:-)

Under kraftlinjene hadde det tidligere på året blitt ryddet. Der lå i grunnen hele gjerdet klart. Bare å finne de retteste stammene og klippe dem til med sekatør.

Dag kjører den lille blå traktoren, Vips, med arbeidsfolk til skogen, og materialer tilbake til gården.

Dag og Eivind kommer med et lass gjerdematerialer Se filmen!

Gjerdet begynner å ta form.

Forfriskningsstasjonen var populær, og ble hyppig besøkt 🙂

 

Maarten ble satt til å beskjære busker og trær.

Til slutt – en oppsummering av hva en god familie med smått og stort kan få til mellom klokka 11 og 17 en lørdag i juli.

 • langt gjerde rundt kjøkkenhagen ferdig
 • stakittgjerde rundt hagen ferdig malt
 • tørkestativ har fått kroker
 • busker og trær er beskåret
 • gammel vannpumpe pusset og klar for maling
 • krabber kokt og renset
 • bord satt på plass og dekket med blomster og servise
 • langt og hyggelig måltid gjennomført

 

Dette var virkelig den beste bursdagsgaven jeg har fått! Ever! Lurer på om det går an å ønske seg dugnad hvert år..1 thought on “Ønsk deg en dugnad i bursdagsgave!”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *