Tiss som gjødsel- hva syns du om det?

Tiss som gjødsel- hva syns du om det?

I går kom det en stor pakke til meg i posten.  Den var stor, men lett. Og jeg visse hva den innholdt.

Nemlig en gullkanne.

Tiss som gjødsel

Gullkanne, spør du kanskje. Og ser for deg en gullbelagt  karaffel i et penere middagsselskap. Men nei, det er noe mye, mye bedre! Nemlig en hagekanne med lokk, formet til å passe en middels stor stump. Den er konstruert slik for at vi skal kunne sitte på den og tisse – for å spare opp de gyldne dråpene vi mennesker produserer hver eneste dag. For disse dråpene er virkelig gull! For hagen din, for blomstene dine og for grønnsakene dine. Synes du det høres rart ut? Ekkelt? Uhygienisk? Guffent?

– Slutt med det!

Urin er nemlig en av de beste måter å gjødsle på. Den er gratis, kortreist, svært miljøvennlig og inneholder så godt som ALT plantene dine trenger. Og den er enkel og renslig å håndtere.

Tidligere har jeg tisset på en bøtte, for så å helle urinen over i en vanlig hagekanne. Så har jeg fylt på med vann, og har så kunnet vanne i hagen min.

Men nuh! – Nuh kan jeg tisse rett på kannen og så fylle den med vann. Simsalabim!

Og du kan tro jeg har prøvd den. Siden gullkannen kom i hus har ikke en dråpe urin forsvunnet ned i toaletts sluk. Intet går til spille. Eivind blir også beordret til å bruke det lille vidunderet, selv om han egentlig klarte seg fint uten en sittegullkanne:-)

Gullvann

Det finnes mange ord man kan bruke på denne type gjødsel. Tissevann, pissevann, urinvann eller gullvann. Gullvann er nok for de litt mer ømfintlige, som gjerne vil kamuflere ren fakta. Jeg er nok en av dem. Jeg er nok litt fin på det. Det sier i hvert fall Eivind i ny og ne. Ja, så er jeg vel kanskje det. Derfor sier jeg Gullvann.

Hvordan gjødsle med gullvann?

Å gjødsle med gullvann er ikke noe hokus pokus. Du tar ca en del urin og blander dette med ni deler vann. Sånn cirka. Det kan også være noe sterkere blanding. Etter hvert ser du på plantene dine hvilken blanding som virker best. Noen planter er mer næringskrevende enn andre. De kan derfor få mer gjødsel.

Jeg pleier å gjødsle ca. en gang i uken med gullvann. Jeg vanner da mellom plantene, på jorda. Ikke på bladene. Jeg er ingen teoretiker, og bruker synet for å se om ting fungerer. Men jeg vet at en full hagekanne med 10 liter gullvann bør rekke til ca 10 kvm. Som en tommelfingerregel. For mye gjødsel er ofte ikke skadelig for plantene, men det kan føre til avrenning. Altså at gjødselet kommer på aveie i bekker og vann, og kan gi algeoppblomstring og annet vi ikke ønsker.

Tre uker før høsting av grønnsakene mine, slutter jeg å vanne med gullvann.

Det er ikke lurt å la urinen stå mer enn en dag eller to før du skal bruke den. Da begynner den nemlig å lukte. Du kan fint bruke den likevel, men det er ikke så hyggelig å arbeide med. Bruk den helst samme dag, da er det helt luktfritt.

I tilegg til bokashi er gullvann mitt heteste gjødseltips. Tenk da, helt gratis!

Og for deg som fortsatt ikke er overbevist, du er ikke alene. Da jeg leste dette innlegget for Eivind, ble han forskrekket og syntes det var litt på kanten. Det var en overraskelse for meg. Jeg trodde jo det var jeg som var fin på det 😀

Hvis du vil lese mer om gullvann, eller bestille kannen, kan du gå inn http://detgronneskafferi.com/2020/02/20/ny-praktisk-gullkanne/

Da kommer du til Maria Berg Hestad sin flotte blogg om dyrking; Det grønne skafferi, og kan derfra bestille Gullkannen:-)

 

 1 thought on “Tiss som gjødsel- hva syns du om det?”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *