Bokashi- kjøkkenkomposteringens vidunderlige verden. Del 1

Bokashi- kjøkkenkomposteringens vidunderlige verden. Del 1

For snart seks års siden fortalte min venninne, Tone, om sin siste oppdagelse – BOKASHI! “Det er som om grønnsakene mine går på steroider”, utropte hun entusiastisk mens hun veivet med armene som for å understreke det fantastiske.

Hun dro fram en grå bøtte med grønt lokk og tappekran nederst, og forklarte at i denne bøtta foregikk det magiske ting.

Til tross for Tones entusiasme var det ikke før jeg hadde flyttet til Sørlandet at jeg kom i gang med komposteringen. Men etter den første omgangen med bokashibøtta, var jeg solgt.

Hva er bokashi?

Bokashi er en lettvinn metode for å kompostere kjøkkenavfall. Matavfallet tømmes i den grå bøtta en gang om dagen, sammen med et strø som inneholder spesielle mikroorganismer. Disse er med på å fermentere kjøkkenavfallet i et oksygenfattig miljø. Når bøtta er full, skal den stå i romtemperatur i to uker og gjære før man tar den med ut og graver innholdet ned i jorda. Er det sommertemperatur på dette tidspunktet, tar det ikke mer enn fire uker før komposten er omgjort til jord. Og for en jord! Første gangen jeg kikket ned i jorda jeg tidligere hadde gravd ned bokashien i, skvatt jeg til – for sånn et mylder av meitemark hadde jeg aldri sett før! Det var tydelig at dette var skikkelig godteri for marken.

Hvordan komme i gang med bokashi?

For å komme i gang trenger du to bøtter. Helst med tappekran. Da kan du nemlig tappe ut en væske som samler seg i bunnen, og denne væsken kan du bruke som flytende gjødsel til både inne og uteplanter.

Du må også kjøpe det spesielle strøet, som jeg kaller bokashistrø. Jeg har kjøpt alt dette på /Bokashi.no. Her kan du også lese mer om de ulike mulighetene du har med bokashikompostering.

Bilde lånt fra bokashi.no

Hva kan du legge i bokashikomposten?

Alt fra kjøkkenet kan gå i komposten. Kaffefilter, bananskall, sitrusskall, brød, potetskrell, kyllingben og andre ben. Alt av matrester, altså. Det eneste jeg er litt forsiktig med er supper og annet som er veldig flytende.

I neste blogginnlegg om bokashi, skal jeg forklare hvordan jeg bruker komposten min når den er ferdig gjæret.



Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *