På tilbakemeldinger jeg får når jeg skriver om å dyrke egen mat, virker det på meg som om fler og fler har behov for – og lyst på et tettere forhold til naturen. Mange viser interesse for hva de kan dyrke i hagen, på balkongen eller i bakgården. Å lage maten fra bunnen, der en del av ingrediensene til og med er dyrket selv, gjør interessen for hermetisering, tørking og andre metoder for å bevare grønnsaker, frukt og bær aktuelt. Denne interessen vil kanskje også gjøre at man trenger mer plass til å lagre maten sin. Da er det nærliggende å tenke tilbake til hvordan dette ble gjort før.
Spiskammers – rommet som rommer det meste
Før i tiden, før kjøleskapet, var spiskammerset et rom som alle hus hadde. Spiskammerset skulle bygges på husets nordøstre hjørne, med en ventil høyt oppe på veggen. På så vis ville ventilen alltid ligge i skygge, og luften i spiskammerset ville holde seg kjøligere enn i resten av huset. Ofte var rommet så stort at man kunne gå i det, og inneholdt både skap og hyller. Her kunne hermetisert frukt, kjøtt, saft, syltetøy og andre matvarer som ikke trenger kjøleskapstemperatur lagres. Et slikt rom har plass til mye, og hvis man innreder lurt er det lett å finne frem til matvarene man trenger til dagens middag.
Spiskammers på Småbruket i skjærgården
Da vi skulle restaurere det gamle huset på gården, fantes det ikke noe spiskammers. Antagelig har det blitt fjernet ved en av mange endringer i huset. Huset er fra 1860, så det ville være rart hvis ikke det var et slikt rom opprinnelig.
Vi var bestemte på at vi ønsket et spiskammers, og fikk hjelp av arkitektene med å planlegge det inn i kjøkkenet. Heldigvis, eller naturligvis, lå det opprinnelige kjøkkenet på nordsiden av huset, dermed ble det lett for oss å plassere spiskammerset riktig.
Det er vi glade for! For spiskammerset er et superduperpraktisk rom! Mye bedre enn vi hadde forestilt oss.
Kjøkkenet er i seg selv ikke så stort. Vi har valgt å ikke ha overskap for å gjøre det mer luftig og åpent. Dermed har vi ikke så mye skapplass. Men det tar spiskammerset igjen for. I spiskammerset oppbevarer vi alle tørrvarer, løk og hvitløk, saft, vin, syltetøy, honning, egg, grønnsaker og poteter. I tillegg har vi plassert store gryter, kjøkkenmaskiner, brødrister og mikrobølgeovn der inne. Ting vi ikke har lyst til å bruke benkeplass på. Og som ikke er så veldig pene å se på:-)
Innredning av rommet
Da vi skulle finne ut hvordan rommet skulle innredes, fant vi tegninger på den perfekte fordeling av hyller på Pinterest. Der fant vi også eksempel på hvordan vi kunne lage en krydderhylle festet til spiskammerset sin dør. I krydderhyllen er det også plass til oppbevaring av oljer og eddikflasker.
Vi leverte tegning og bilde til Eivinds fetter Oscar. Han er snekker og veldig god å ha når vi trenger en finsnekker. I etterkant er vi veldig fornøyd med innredningen.
Siden spiskammerset ligger på nordsiden, og vi har utstyrt det med ventil ut, holder rommet alltid en lavere temperatur enn i resten av huset. Perfekt for mange typer mat.
Jeg vil slå et slag for dette lille, men geniale rommet. Skal du bygge eller restaurere hus, eller bytte kjøkken – bruk da litt tid på å vurdere om spiskammers er noe for deg:-)
Dette ser superfint ut!
Jeg drømmer om et skikkelig spiskammers men kjøkkenet er så lite at samboer er skeptisk til om vi får det til. Har imidlertid vurdert en slik løsning som dere har – har du mulighet til å dele målene på det tror du? Har sååå lyst til å måle opp og se om det kan gå til vi skal gå i gang med kjøkkenrenovering om et år eller to 🙂
Tone
Så gøy at du vil ha spiskammers! Det kan vi virkelig anbefale 🙂 De utvendige målene på spiskammersets to vegger er 67 cm og veggen med dør er på 62 cm. Har du flere spørsmål er det bare å spørre 🙂
Tusen takk for svar! Ganske likt et kjølehjørne i størrelse da? Deres ser helt supert ut og jeg håper å få plass til noe lignende – så skal lagre dette innlegget så kan det hende det dukker opp noen spørsmålet til deg etterhvert 🙂
God helg!
Tone