Skip to content
Småbruket i skjærgården

Siriannes blogg om selvforsyning, bærekraft og dyrevelferd

  • Om meg
    • Samarbeid
    • Personvernerklæring
  • Gården
    • Restaurering
    • Gårdens historie
  • Dyrene på gården
    • Bigården
    • Biene
    • Hønene
    • Grisene
    • Villsauene
    • Ku
    • Geitene
  • Kjøkkenhage
  • Oppskrifter
  • KURS
    • Kursbetingelser
  • Butikk
    • Honning
    • Lammekjøtt av villsau
    • Svinekjøtt av frilandsgris
    • Villsauskinn
  • 0 produkter0kr

IMG_1374


Previous Image
Next Image

Søk

Kategorier


Kommende kurs

Ingen arrangement funnet!

Instagram

smaabrukeren

For alle barn som er glade i dyr har vi noen nye å hilse på i morgen.

Familien AND har flyttet til gården, og vår datter Frida tar med seg sine søte kaninunger på besøk til oss🐇🐇🦆🦆

I kafèen har vi en NYHET! For første gang byr vi på en deilig lunsjsak! Nemlig den chilenske nasjonalretten EMPANADAS! Sør Amerikas svar på Calzonen😊 

Dermed går det an å fylle magen med noe salt før den hjemmelagede iskremen eller kakene😃
Rabarbra, altså! En av våre absolutte favoritter Rabarbra, altså! En av våre absolutte favoritter i kjøkkenhagen.

Her blir årets første høsting til superdeilig rabarbrasyltetøy. Vi selger det i gårdsbutikken😊
Velkommen til vår koselige GÅRDSKAFÈ! Det ska Velkommen til vår koselige GÅRDSKAFÈ! 

Det skal bli nydelig vær, og hva er vel bedre enn å sitte i solen, nyte en kopp kaffe med litt hjemmelaget is eller kanskje et kakestykke 
- og snakke med andre hyggelige mennesker 😃

Enda har det ikke kommet kalv, men nye  på gården er Familien and🦆🦆🦆🦆

Også denne helgen kan du få kjøpt småplanter av diverse slag, hestemøkk og diverse potter. 

Vår erfaring er at hestemøkken går unna, så bestill gjerne på forhånd så setter vi av til deg😊

Husk, vi har begrenset med parkeringplasser, så hvis du kan ta sykkel, båten - eller bruk rett og slett bena😊

Hvis bil er eneste alternativ kan du parkere på gresset rett etter stativet med postkasser i krysset der du tar av mot Ås brygge🚗🚘 På høyre side.

Adresse: Åsveien 83a, 4516 Mandal
Ny dyreart er ankommet gården!🦆 Tre ender og Ny dyreart er ankommet gården!🦆

Tre ender og en andrik har vi i dag hentet på Tromøya. Nå skal de  starte livet som grønnsakshagevoktere hos oss. 

I følge ryktet skal moskusender være riktig gode på å fjerne slikt som vi ikke vil ha på grønnsakene våre. Som snegler og larver. Så gjenstår det bare å se om de lar grønnsakene stå i fred🥦🥬🌱
Vi gruer oss! Om bare få dager skal denne fine j Vi gruer oss!

Om bare få dager skal denne fine jenta, Esther, sammen med mor, tre tanter og noen søskenbarn, flytte etter Ingeborg og Karlotte til skogsbeitet og gressbeitet i Rørvik.

Vi gjør det fordi vi må bruke ressursene på en måte som gir mest mulig tilbake. Og som legger til rette for at jordlivet under det grønne gresset, får gode forhold. Ved å passe på at dyra våre ikke overbeiter jordene, kan vi hjelpe jorda til å binde karbon. Dette er et miljøtiltak som den ville naturen selv fikser. Ved at beitedyr hele tiden må flytte på seg, fordi de må unngå rovdyr, stimulerer de veksten til plantene på en måte som gjør at vekstene ikke bare klarer å komme seg etter at dyra har forsynt seg av dem, men også at plantenes røtter på denne måten lagrer karbon i jorda. 

Denne naturlige ordenen  prøver vi å etterlikne. Og da må vi  flytte dyrene våre på en ganske så systematisk måte. Hvert sted de har vært på bør få hvile i minst tre uker før de kommer tilbake igjen.

Men, dette fører altså til at lammene her hjemme må dra videre 😔 #beiteskifte #regenerativtjordbruk #villsau #beiting #utmarksbeite #dyrevelferd
Søndagen blir brukt på vår nye kjøkkenhage. P Søndagen blir brukt på vår nye kjøkkenhage.

Plenen nede ved sjøbua vår har vi brukt både som plen og til å slå gress til høy.

Men vi er sikre på at de som var her før oss aldri kunne la en så god plass bare ligge og ta seg ut. Nei, slike flekker måtte brukes til noe matnyttig! 

Og det følger vi nå opp. Vi er i ferd med å skape mulighet for mer dyrking av grønnsaker. Til oss selv, og kanskje litt for salg. Tiden vil vise.

I dag spar jeg kompostjord. Den skal jeg legge oppå bedene vi har laget av tallen vi tok ut av fjøset. Først la vi på papp vi hadde spart, så talle på toppen og nå jord oppå der. Neste skritt blir å lage et godt vanningsopplegg, slik at vi ikke må bruke unødig tid på slikt.

Så er det klart for planting. Kål og salat, poteter og jordbær skal i hvert fall få plass her😊🌱🥦🥬🥔🍓
Nå er vi klare! Klare for en dag med kafè og but Nå er vi klare! Klare for en dag med kafè og butikk😊

I dag har vi hage og selvforsyning som tema. 

Vi har småplanter, hestemøkk og vakre, solide og gode hageredskaper til salgs😊🌱🍅🪴👩‍🌾

Så har vi naturligvis deilig nytrukken kaffe fra Corado kaffe, gode kaker og lapper med syltetøy😊 

Og HJEMMELAGET IS😊😊

Velkommen!
Kviger på flyttefot🐄🐮 På gården vår har Kviger på flyttefot🐄🐮

På gården vår har vi noen viktige mål. Et av dem er å vise/bevise at også små gårder kan være viktige som matprodusenter i landet vårt . Ved å bruke ressursene på måter som styrker naturmangfold og jordliv, begrense negative utslipp til det minimale, lagre karbon i jorda, - sammen med fokus på dyrevelferd - kan vi skape menneskemat på et lite sjøbruk. En type gårdsbruk  som Norge for lengst har gitt opp som matprodusent. 

Men vi har ikke gitt opp! Tvert om er vi i startgropa😃. 

Nå skal Karlotte og Ingeborg få kose seg på skogsbeite i tiden fremover. Der skal de vokse seg store og sterke. De får også lov å beite på jordet til naboen vår, Helge. Han eier skogen - og gården som datter Frida med samboer, leier. Så kan Frida og Andreas holde et ekstra øye med dyra når de trekker nedover mot gården deres😊.

Hjemme på gården er Solveig og Severine igjen. Her skal de være sammen inntil Solveig får kalv i slutten av mai. Når det skjer er planen at Severine skal slå følge med de to på skogsbeitet. Så får Solveig og kalven regjere her hjemme.

Karlotte og Severine er av rasen Dexter. Det er en irsk fjellku som liker seg godt i utmarksbeite. Når de blir større skal de bli mødre til nye kalver som kan hygge seg i heiene rundt Ås.  Etter hvert blir det da storfekjøtt å få kjøpt fra gården vår. 

Flyttingen gikk overraskende bra😊. Litt hopp og sprett var det, og Frida fikk seg en liten ekstratur i skogen med Karlotte. Men alt i alt fikk vi en fin tur mellom Ås og Rørvik😊
Etter en pause i helgen som gikk, planlegger vi ko Etter en pause i helgen som gikk, planlegger vi kommende lørdag åpen gårdsbutikk/landhandel😊

Denne helgen tenkte vi å fokusere litt på dyrking. Våren er her og det er på tide å finne frem selvbergingsgenet😃🥬🥦🍅🌼

I drivhuset har vi drevet frem flere spennende tomatsorter. Slike du mest sannsynlig ikke vil finne på Hageland eller Plantasjen. Men vi har dem, slik at våre kunder kan få prøve 😊😊

Vi vil også selge hestemøkk i gamle fôrsekker, økologiske blomsterfrø og grønnsaksfrø fra Solhatt.no, flotte hageredskap fra De Wit og en del andre småplanter som f. eks. sitronmelisse og agurkurt🌱

Som vanlig kan du også kjøpe kaffe, saft, lapper med rømme og hjemmelaget syltetøy og gode kaker😊 Dette i tillegg til vår hjemmelagede is! Iskrem laget helt uten tilsetningsstoffer. Med rårørsukker, vaniljestang, kremfløte, melk, bær fra gården og egg fra hønene våre😊

Her finner du en liten oversikt over de ulike tomatsortene vi har😊

Å «tyve» betyr at en fjerner sideskudd på plantene.

Tigerella - en tidlig tomatsort med tigerstriper og veldig god smak. Blir nesten 2 m høy, må bindes opp og tyves. Den kan trives på friland hvis du finner en god og varm vegg til den. Nydelig til tomatsauer!
 
Cherry falls - en produktiv ampeltomat som gir røde og runde cherrytomater. Vi har ikke prøvd den før, men den skal være veldig god med kjøttfulle og saftige tomater. Passer både i ampel og i en høy og stor krukke. Denne skal ikke tyves.

Der kleine doktor – en cocktail og salattomat. Tyves. Bindes opp.
 
Zuckertraube- en riktbærende sort med deilige og søte cocktailtomater som kan dyrkes både i drivhus og på friland. Tyves.

Tiny Tim – en liten buskaktig tomatplante på ca 70 cm høyde. Gir mengder av små kjøttfulle og søte tomater. Tyves ikke. Passer både på friland og i drivhus.

Coeur de Boeuf - en nydelig bifftomat. Den blir høy, trenger å stå i drivhus og må tyves. 

 
 VELKOMMEN TIL OSS!
Nå eksploderer det! Knopper spretter, yngling i Nå eksploderer det! 

Knopper spretter, yngling i bikubene, egg klekker og nye lammeliv entrer verden hver eneste dag. Snart kommer vår aller første kalv -  og kjøkkenhagen venter på at småplantene skal settes i jorda. 

Jordlivet venter på muligheten til å samarbeide med grønnsaksplantene vi skal plante ut. Det prøver vi å støtte opp ved å IKKE grave i jorda. For hver gang vi graver forstyrrer vi de som skal hjelpe plantene til å bli store og sterke. 

Landhandel og gårdskafè er i farta. Forrige helg hadde vi rundt 300 hyggelige mennesker på besøk! Da var vi litt svette. Men veldig glade😃
I dag var det roligere. Men like hyggelig.

DET ER VÅR!🌼🌸🌷🐝🐝☺️☺️🌱🐑🐥🐥
I ÅPEN GÅRDSBUTIKK kan vi i dag også tilby et l I ÅPEN GÅRDSBUTIKK kan vi i dag også tilby et lite utvalg småplanter🌱🌱🍅🍅

Tomaten Zuckertraube , en riktbærende cocktailtomat som vi har veldig god erfaring med. Søt og god. Denne kan også trives på friland, hvis man har en lun og varm krok. Den skal tyves, altså at alle sideskudd skal fjernes etter hvert som de kommer.

Vi har også bifftomaten Coeur de Boeuf. Denne krever drivhus, der den gir store og deilige tomater. Skal også tyves.

I tillegg har vi sterke og fine planter av Agurkurt😊 Den gir mange lilla og nydelige blomster som kan brukes i salaten eller som en liten lekkerhet i isbiter.

Kom og kjøp!
Gutter fra Stuttgart kan virkelig anbefales som ww Gutter fra Stuttgart kan virkelig anbefales som wwoofere! Disse har full koll på traktoren, har tømt hele fjøset for talle, noe som er en drittjobb, snekrer alt vi ønsker oss  OG lager gjerne middag til oss etter endt arbeidsdag. 

Etter alt dette smiler de og sier at de er heldige som får være her hos oss!

Vi er i hvert fall heldige!

I dag forlater de flotte jentene , Maisie og Naomi oss. De kommer fra London, og har hatt samme energiske og entusiastiske innsats som guttene. 

Alle disse ungdommene kryper under huden på oss, og tårene kommer ved hver avskjed.

Vi er så takknemlige for at så mange flotte mennesker vil bruke sin fritid sammen med oss❤️❤️ #wwoof #regenerativtjordbruk #dyrevelferd #jordhelse #tavarepåjorda
Til helgen har vi igjen åpen gårdsbutikk😊 Vi Til helgen har vi igjen åpen gårdsbutikk😊

Vi har også gode kaker og lapper, kaffe og saft😊

Adressen er Åsveien 83a, 4516 Mandal.

Vi har begrenset med parkeringsplasser, så bruk bena hvis du kan😃 Eller ta båten. Du kan legge til på den ene siden av den gule sjøbua. Den siden med den lange trebrygga.

Må du kjøre er parkeringen på plenen rett etter krysset der det er skiltet mot Ås brygge. Etter postkassestativet på høyre side😊

Velkommen!
Det jobbes og jobbes! Wwooferne våre er stadig i Det jobbes og jobbes! Wwooferne våre er stadig i gang med nye oppgaver. 

Maisie og Naomi legger siste hånd på oppgraderingen av grovkjøkkenet. Spiskammers, ny farge, ny kjøkkeninnredning og ny oppvaskmaskin er nå ferdig og vi får et mer effektivt kjøkken når vi har mange gjester😊 

Senere i dag skal de sammen med Leon og Jens tømme fjøset for talle. Denne skal vi bruke til å anlegge en ny kjøkkenhage på plenen utenfor sjøbua. Vi gleder oss til å kunne dyrke enda flere grønnsaker der😊🥦🌽🥔
ÅPEN GÅRDSBUTIKK første påskedag fra klokka 1 ÅPEN GÅRDSBUTIKK

første påskedag fra klokka 11-16🐣🐣

Vi gleder oss til igjen å ha åpen butikk. Vi har også gode kaker, lapper, saft og kaffe😊

Sirianne tar gjerne med barna rundt for å hilse på lammene, kuene og hønene. Når hun har tid😊 Det er viktig at dere ikke går til dyrene alene. Det har med sikkerhet å gjøre😊

Mer informasjon med adresse, parkering og hva slags produkter vi har finner du i OM delen op Facebooksiden kalt Småbruket i skjærgården.

Velkommen!
I dag har jeg noe trist å melde. Lammet vi har pr I dag har jeg noe trist å melde. Lammet vi har prøvd å redde, døde i går ettermiddag.

Etter å ha blitt sterkere og sterkere på badet, og etter morsomme turer ute der det både klatret og gikk, trodde vi det var utenfor livsfare.

Vi bestemte oss for å forsøke å gjenforene det med mor. Men vi turte ikke å la det gå på holmen det ble født på, uten tilsyn, derfor hentet vi moren hjem.

Gjenforeningen gikk bedre enn forventet. Mor husket tydelig lammet sitt, og ville ha det til å suge. Etter det første møtet lot vi dem være i fred en times tid, før vi gikk for å se hvordan det gikk. 

Da oppdaget vi at noe var galt. Lammet var slapt og hengete, og når vi stakk fingeren inn i munnen på det var det helt kaldt! Ikke bra.

Vi bestemte oss for å ta det inn på badet igjen. Vi pakket det inn i ullpledd og holdt det inntil oss. I armene våre døde det så etter få minutter.

Dette opplever vi så godt som aldri. Vi tror det må ha vært noe galt med lammet, men vi vet ikke helt hva årsaken var. 

Slik er det å være bonde, og vi må bare tåle det. Men det føles skikkelig trist etter så mye innsats og engasjement å måtte gi opp.

Ute spretter alle de andre lammene. Friske og sterke. Det er i hvert fall godt😊❤️
Lammet som ble hentet hjem fra en av holmene vi ha Lammet som ble hentet hjem fra en av holmene vi har sau på, ser ut til å komme seg😊

Etter en tur til veterinæren for å få et vidundermiddel kalt «lammeboost» har faktisk lammet begynt å fote seg. Etter en dag på badet, med et saueskinn som seng, klarer det nå å bevege seg opptil flere skritt. Og vi har troen på at det vil klare seg.

Nå har vi et tynt håp om at moren vil ta det tilbake, selv etter et døgns separasjon. Vi tviler, men tenker vi prøver i morgen. Hvis vi tror lammet er sterkt nok. Går det ikke, blir dette vår beste venn i sommer❤️

Nå er alarmen satt, slik ar vi kan stå opp i natt for å mate den lille😊
Det skjer ikke ofte, men innimellom må vi hjelpe Det skjer ikke ofte, men innimellom må vi hjelpe svake lam.

Dette slet med å holde seg på beina. Eivind har vært inn og ut på holmen det ble født på. Prøvd å legge det til juret, men det har ikke klart å stå op bena lenge nok til å få sugd nok melk.

I dag tidlig dro han ut igjen for å se. Tilstanden var ikke bedre, så nå ligger lammet på vårt bad for å få opp styrken. Melk var det veldig interessert i når vi kunne  holde ham samtidig. 

Nå håper vi han blir sterkere i løpet av dagen, og at han kan gjenforenes med mor i ettermiddag🙏
For en helg! Åpningen av landhandelen skjedde na For en helg!

Åpningen av landhandelen skjedde naturligvis en helg med en heftig og isende bitende vind. Jeg var sikker på at folk mye heller ville sitte inne i le enn å besøke butikken vår😃 Men, der tok jeg feil! Klokka 11 kom det et helt tog av de hyggeligste av de hyggelige kunder nedover tunet vårt🎉🎉 Butikkdamene måtte tilkalle ekstrahjelp med en eneste gang! 

Heldigvis har vi fått årets første wwoofere. Dere vet, unge mennesker som vil bruke fritiden sin til å bo og hjelpe til på økologiske gårder❤️ 

I år er de tre første ankommet gården. Maisie, ei 18 år gammel jente fra London. Leon og Jens, nesten like unge gutter fra Stuttgart i Tyskland. Alle tre har allerede sklidd inn i gårdens arbeidsoppgaver,  og er et frisk sosialt pust etter mange stille vintermåneder.❤️

Så gøy det har vært å åpne butikkdørene igjen! 

Tusen takk til alle dere som har kommet! Og, kom igjen!😃😃🎉🎉🎉
Endelig! I løpet av natten har Mozarella fått Endelig! 

I løpet av natten har Mozarella fått to fine lam🎉🎉🎉 

Vi, som påberoper oss å kunne se signaler om når lamming nærmer seg, har vært bombesikker på fødsel hver dag i snart to uker! Men ingenting har skjedd. Før nå😃😃

Her der de! To fine små. Endelig skal lille Esther, det første og eneste lammet som er født hittil, få lekekamerater. Det blir fint❤️
Load More Follow on Instagram

Siste innlegg

  • På tide å så! Hva og hvordan jeg sår i januar og februar.
  • ELTEFRIE RUGRUNDSTYKKER KLARE TIL FROKOST
  • Lykken er en hønsegård med deilig halm!
  • Vi har kjøpt kalv! – Men hvorfor ble Jersey det endelige valget?
  • Soppstuing med løk og bacon

Stikkord

bier birøkt birøkterkurs Bokashi bokashikompost bruk-og-kast-samfunn drivhus dyrevelferd dyrking dyrk selv evigvarende fiskepudding gris honning Høner i hagen jerngryter jernpanner jorda jorddekke jordfabrikk kinne smør kjernemelk Kjøkkenhage kjøkkenkompostering knappsiv komposisjonsmaling ku lyr lyssiv melkeku melkeseparator oppskrift fiskepudding restaurering rå melk rømme selvforsyning separere melk Sirianne skjærgårdsgris teflonpanner tomater trekke garn uten graving og luking Vestlandsk Raudkolle vårarbeid i bigården

Kontaktinfo

Jeg høre gjerne fra deg.

sanne.maeder@gmail.com
Telefon 924 59 439

Kontaktskjema

    Copyright © 2022 Kale Pro
    • Built using Kale Pro by LyraThemes.