Drømmer du om høns i hagen, men vet ikke helt hvor du skal starte?
Hva spiser høner og hva spiser de ikke? Må man bo på landet for å ha høner, eller går det fint i byen? Må høner ha isolert hus? Kan jeg aldri reise på ferie hvis jeg har høner? Hvilken rase eller raser bør jeg satse på? Hvilke høner legger flest egg, – og kulest egg? Hva koster det å ha høner? Hvor kjøper jeg høner? Må jeg registrere hønsehold hos Mattilsynet? Vil hønene forstyrre naboene mine?
Det finnes mange ting man lurer på når man starter med høner.
På kurset vårt skal vi prøve å svare på alle mulige – og umulige spørsmål:-)
Kurset varer fra 9:30 til 16:00.
Programmet vil være omtrent slik:
9:30 Velkomst med kaffe/te og noe hjemmelaget å bite i. Vi blir litt kjent.
10:00 Vi går inn på fuglens naturlige adferd og levemåte. Vi snakker om forskjellige hønseraser, og om hvor mange egg man kan forvente seg av ei høne. Andre temaer vi tar opp vil være lover og regler, sykdommer og plager, fôr og vann, hvordan fornye flokken ved ruging eller kjøp av kyllinger. Vil vi kjøpe høner eller kyllinger, eller skaffe flere ved naturlig ruging eller bruk av rugemaskin. Vi viser eksempel på rugemaskin, og hvordan den brukes. Vi går inn på hvordan vi unngår innavl. Vi bruker også tid på klekking, og hvordan man behandler kyllinger.
Vi har lagt egg i vår rugemaskin med klekking på kursdagen. Der kan vi i praksis se hva som skjer når nye kyllinger ser dagens lys:-)
11.30 Før lunsj tar vi en tur rundt på småbruket for å se på hønseholdet her. De som har lyst kan naturligvis kikke seg litt mer rundt.
12:00 Lunsj. Vi serverer varm mat og dessert med råvarer fra egen gård.
Husk å melde fra om eventuelle allergier på forhånd.
13:00 Praktisk del.
Vi ser på hvordan hønsehus og hønsegård er bygget her på gården. Hvordan bygge hønsegård for å beskytte hønene mot rovdyr som grevling, rev og hauk.
Vi ser på ulike typer fôrautomater og vannautomater.
Alle som har høner må av og til fornye flokken. Noen blir gamle og må skiftes ut. Ruger man ut egne kyllinger sitter man som regel igjen med for mange haner, som man må kvitte seg med. Noen ganger blir dyr syke og må få slippe. Vi går i gjennom human avliving, og bruk av kjøttet.
Rundt 16:00 avslutter vi.
Kurset er rettet mot folk som går rundt med planer/drømmer å starte med høner. Eller bare har lyst å lære mer:-)
Pris: 1450 kroner per deltaker. Maks 10 deltakere. Adresse er Åsveien 83a, 4516 Mandal
Påmelding ved å sende mail til sanne.maeder@gmail.com. Skriv “Hønseholdkurs” i emnefeltet. Fortell hvem du er, telefonnummer, adresse og mailadresse.
Da vil du få bekreftelse og faktura tilbake ganske snart 🙂